מידע מקצועי

החקיקה הרלוונטית בישראל

החקיקה הרלוונטית בישראל

מאת: רונן כהן צמח מנכ"ל קבוצת ארכיביון ומומחה לניהול ואבטחת מידע.

מתוך ילקוט מאמרים: מאמר מספר 11

בישראל ישנם מספר חוקים ותקנות המסדירים את שמירת המסמכים.

חוקים ותקנות אלו נועדו להבטיח שמסמכים חשובים יישמרו למטרות היסטוריות, משפטיות ומנהליות.

במאמר זה נסקור את החקיקה הרלוונטית ביותר בישראל לשימור מסמכים.

1. חוק הארכיון הלאומי חוק הארכיון הלאומי, שנחקק בשנת 1955, הוא החוק העיקרי המסדיר את שמירת המסמכים בישראל, החוק קובע את הארכיון הלאומי כמאגר מרכזי לרישומים ממשלתיים ומחייב את הרשויות הממשלתיות להעביר את רישומיהן לארכיון הלאומי לשימור.

החוק גם קובע הנחיות לשימור וסילוק רישומים ממשלתיים וקובע עונשים על השמדה או הסרה בלתי מורשית של רישומים ממשלתיים.

2. תקנות הארכיון תקנות הארכיון, שהתקבלו ב-1958, מספקות הנחיות מפורטות יותר לשימור וסילוק רישומים ממשלתיים.

התקנות מפרטות את סוגי הרישומים שיש לשמור, התנאים בהם ניתן להשמיד רישומים ודרכי העברת הרישומים לארכיון הלאומי, התקנות קובעות גם את התקנים לאחסון וטיפול ברשומות.

3. חוק חופש המידע חוק חופש המידע, שנחקק בשנת 1998, מחייב רשויות ממשלתיות לחשוף מידע לציבור לפי דרישה,החוק חל על כל הרישומים הממשלתיים, לרבות אלה שבידי הארכיון הלאומי.

החוק גם קובע נהלים לבקשת מידע וקובע הנחיות לטיפול במידע רגיש.

4. חוק הגנת הפרטיות חוק הגנת הפרטיות, שעבר בשנת 1981, מסדיר איסוף, שימוש וחשיפת מידע אישי, החוק חל על כל סוכנויות ממשלתיות וארגונים פרטיים שאוספים, משתמשים או חושפים מידע אישי.

החוק קובע הנחיות לאחסון וטיפול במידע אישי וקובע עונשים על חשיפה בלתי מורשית של מידע אישי.

5. חוק זכויות יוצרים חוק זכויות יוצרים, שהתקבל בשנת 2007, מסדיר את השימוש בחומרים המוגנים בזכויות יוצרים בישראל, החוק קובע את זכויותיהם של בעלי זכויות היוצרים וקובע הנחיות לשימוש בחומרים המוגנים בזכויות יוצרים.

החוק גם קובע עונשים על שימוש לא מורשה בחומרים המוגנים בזכויות יוצרים.

6. חוק החתימות האלקטרוניות

חוק החתימות האלקטרוניות, שעבר בשנת 2001, מסדיר את השימוש בחתימות אלקטרוניות בישראל, החוק קובע את התוקף המשפטי של חתימות אלקטרוניות וקובע הנחיות לשימוש בהן.

החוק קובע גם עונשים על שימוש בלתי מורשה בחתימות אלקטרוניות.

7. תקנות הרשומות האלקטרוניות תקנות הרשומות האלקטרוניות, שהתקבלו בשנת 2011, מספקות הנחיות לשימור רשומות אלקטרוניות, התקנות קובעות תקנים לאחסון וטיפול ברשומות אלקטרוניות ומפרטות את סוגי הרשומות האלקטרוניות שיש לשמור.

לסיכום

שמירת מסמכים היא נושא חשוב בישראל, וישנם מספר חוקים ותקנות המסדירים את שמירת המסמכים.

חוק הארכיון הלאומי ותקנות הארכיון קובעות את ההנחיות לשימור וסילוק רישומים ממשלתיים, בעוד חוק חופש המידע וחוק הגנת הפרטיות מסדירים את הטיפול במידע רגיש.

חוק זכויות יוצרים וחוק חתימות אלקטרוניות קובעים את המסגרת המשפטית לשימוש בחומרים המוגנים בזכויות יוצרים ובחתימות אלקטרוניות, בהתאמה.

לבסוף תקנות הרשומות האלקטרוניות מספקות הנחיות לשימור רשומות אלקטרוניות.

על ידי הקפדה על חוקים ותקנות אלה, עסקים וסוכנויות ממשלתיות יכולים להבטיח שמסמכים חשובים יישמרו למטרות היסטוריות, משפטיות ומנהליות.

 

חזרה לכל המאמרים

מאמרים נוספים